Soede et al. (1973)


[Terug]


Een beweging die door een mens uitgevoerd wordt is in vier fasen te verdelen.

  1. Allereerst duurt het een zekere tijd voordat de mens de beweging inzet; dit is de tijd nodig om de aangeboden stimulus te verwerken, de reaktietijd.
  2. De tweede fase is de fase waarin de beweging in gang gezet wordt; gedurende deze aanlooptijd wordt de beweging zo snel mogelijk gerealiseerd.
  3. In de derdefase wordt de hand eenparig versneld en op maximale snelheid bewogen, de zogenaamde aan-uit tijd.
  4. In de laatste fase wordt de hand bij een groot doel direkt afgeremd om in het doelgebied aan te komen; is echter de doelgrootte beneden een zekere waarde dan blijkt dat vrij abrupt de handbeweging wordt afgeremd. De hand wordt waarschijnlijk nauwkeurig bijgestuurd om het smalle doel te bereiken. Deze periode wordt de positioneringstijd genoemd.

Het blijkt dat de aanlooptijd en de aan-uit tijd nauwelijks van de doelgrootte afhangen. De positioneringstijd is echter sterk afhankelijk van de doelgroottediameter. Het blijkt dat bij kleine doelgroottediameter er een fijnregeling noodzakelijk is die de positioneringstijd sterk doet toenemen. Bij het ontwerpen van een regelpaneel dient men dus op de grootte van de knoppen te letten. In de grafiek hierboven is positioneringstijd uitgezet tegen de doelgroottediameter waarbij de afstand tussen gebruiker en scherm 1 meter is.


Literatuur.
Pronk G.P., Helm F.C.T. van der (1995). Cybernetische Ergonomie. Faculteit der Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek, TU Delft.
Soede M., Stassen H.G., Lunteren A. van, Luitse W.J. (1973). A lightspot operated typewriter for physically handicapped patients. Ergonomics 16 (6): 829-844.

[Top]